El nostre jazz de cada dia 

nou llibre d'Oriol Romaní

Amics i amigues,
Acaba de sortir del forn El nostre jazz de cada dia, llibre que es va anar fent sol durant el primer confinament. Agraït d’haver estat publicat per Dinsic, prologat per Ricard Gili i comentat per Mar Albajar, s’alegrarà si hi ha gent que s’hi acosta i es fan bona companyia.
Podeu trobar-lo als concerts en què participo, contactant amb mi per correu, o a la web de Dinsic.
Amb ganes de compartir aquest viatge amb qui vulgui embarcar-s’hi…
Salut i abraçades!
Oriol
 

Oriol Romaní, músic en funcions d’oient i cronista, ens convida a entrar en el món del jazz i ens acompanya a aprofundir-hi per camins sorprenents. En els seus comentaris i relats, es respira constantment el swing i el feeling del jazz clàssic, el blues i el gòspel, així com l’obertura amb què acull aquestes músiques i la llum amb què comunica tot allò que li van despertant dia rere dia. El viatge ens endinsa en la riquesa del jazz i els seus múltiples colors i matisos, mostra maneres originals de relacionar-se amb la música, i ofereix un tast de com el jazz es va barrejant amb diversos aspectes de la vida —el confinament, la salut, el ball, el desig de plenitud… A mesura que ens deixem dur per «la peça del dia», el jazz va esdevenint un company proper que ens encomana la seva vitalitat i ens va revelant secrets. «Aquest llibre», diu Ricard Gili al pròleg, «té la virtut de crear en el lector una irreprimible avidesa per descobrir i escoltar». Segons Mar Albajar, abadessa de Sant Benet de Montserrat, «té la simplicitat, la bellesa i la transparència de la veritat». 

«Les obres d’art no valen el preu que el mercat els adjudica. Les obres d’art, també les peces de jazz, valen segons la seva veritat, segons la seva capacitat d’expressar vida i experiències i, des d’aquí, inspirar, commoure, jugar i recrear vides i somnis. L’art és diàleg. També demana, per tant, la capacitat de submergir-nos en la lectura, d’escoltar amb tot el cos. El diàleg, la trobada entre la veritat de la música, el text i la veritat de la persona oient, és capaç de recrear la història. O les històries, que és del que està feta la història. Això és el que fa l’Oriol en aquest llibre». Mar Albajar i Viñas

Podeu escoltar l’entrevista radiofònica del 16.04.21 a Catalunya Música al programa Tots els matins del món
Joan Vives i Ester Pinart entrevisten Oriol Romaní en ocasió de la publicació d’El nostre jazz de cada dia