Oriol Romaní

Nascut a Barcelona, va entrar en contacte amb la música en l’ambient familiar i a les escoles Sant Gregori i L’Arc, i va estudiar clarinet i interpretació al Conservatori de Barcelona i en diversos centres estrangers amb Juli Panyella, Thea King, Anton Weimberg i Giörgy Sebök. Ha actuat arreu de Catalunya i Europa en col·laboració amb els pianistes Julius Drake i Emili Brugalla, el violoncel·lista Radu Aldulescu, el viola Aureli Vila, les sopranos Montserrat Alavedra i Júlia Arnó i el quartet Euler de Basilea. Ha estrenat obres que li han estat dedicades per Bernat Vivancos, Joaquim Homs, Carlota Garriga, Xavier Montsalvatge, Xavier Turull i István Vántus. Ha dirigit i interpretat De Mozart al Swing Viatge a New Orleans, al Palau de la Música, i ha col·laborat en el muntatge i la interpretació de diversos espectacles en què la música dialoga amb la literatura o la història, entre els quals Històries amb MozartHi ha novetat!Músiques en temps de guerra Paraules i sons de Barcelona. És autor dels llibres La música, font de salutMúsiques amigues El nostre jazz de cada dia.

Reconegut com un dels clarinetistes de sabor més genuí dins el jazz New Orleans i el jazz clàssic, ha actuat als festivals de Terrassa, Vitoria, San Sabastián, Andorra i Barcelona així com a festivals i clubs d’arreu de Catalunya, Europa i Sudamèrica. Va descobrir el jazz als seminaris de Ricard Gili i va fer-ne el primer aprenentatge al club La Guitarra amb el pianista Jimmy Rena, i durant cinc anys amb La Locomotora Negra. A La Cova del Drac va col·laborar amb destacats músics americans com el trombonista Gene Connors, la cantant Carrie Smith i el pianista Ralph Sutton. Als anys 90 va crear els conjunts New Orleans Blue Stompers, amb els trompetistes Ricard Gili i Pepe Robles, i Barcelona Swing Serenaders, amb el qual segueix fent concerts i sessions didàctiques. A duo amb el pianista Ignasi Terraza va actuar a la investidura de Woody Allen com a doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra. Ha actuat amb els trompetistes Josep Mª Farràs, Wendell Brunious i Mark Braud, els trombonistes Lucien Barbarin i Dani Alonso, el guitarrista Erwyn Seerutton o els pianistes Federico Mazzanti, August Tharrats i Elena Lasco. Ha après i segueix aprenent i rebent inspiració de tots els col·legues amb qui ha col·laborat. Lidera diversos conjunts sota el nom de Hot Jazz Cats, així com el grup Classic Jazz Quartet. Forma part del conjunt Jazz Care All Stars, creat pel pianista Alain Guiu per evocar la música dels All Stars de Louis Armstrong, i és membre de grups dedicats especialment a tocar per a balladors de jazz i blues. De l’enregistrament del concert dels Gili-Romaní Hot Jazz Cats a la Nova Jazz Cava de Terrassa el 2019, n’ha sortit el CD Revolutionary blues.
Paral·lelament a la seva activitat jazzística, Oriol Romaní connecta sovint amb les seves primeres arrels musicals fent concerts de música de cambra, i també concerts de clarinet sol amb peces de música clàssica i algun toc de jazz i de música tradicional catalana.